Klassernes sider

16. juni 2016

Farvelæg et åndssvagt egern!

Jeg plejer ikke at komme med forslag til bøger eller lignende... Men denne skal I have. Susanne Staun har skrevet to bøger om grammatik og de er fantastiske.  Hun gennemgår ikke en masse forkromede bøjninger eller formelle regler - der er tale om en overlevelsesguide til sprogspassere... Nedenstående er et eksempel fra bogen 'kort & cool'.  Den første bog hedder 'Fuck,  en lækker røv' - allerede titlen antyder, at det er en grammatikbog ud over det sædvanlige... Du kan læse mere om bøgerne ved at klikke her

Hjemmesider

Jeg er p.t. Ved at ændre på nogle hjemmesider.... Det betyder at I i øjeblikket med fordel kan kigge både på
euxdansk.weebly.dk
Og
danskogdesign.weebly.com

På længere sigt bliver det kun danskogdesign.weebly.com der overlever...

Over & Out

10. juni 2016

10 gode råd til eksamen!

Nettet svømmer over med gode råd til eksamen - så derfor skal I naturligvis også have nogen fra mig...

  1. Læs hele opgavesættet grundigt igennem. Og snak sammen i grupper om opgaverne.
  2. Lav en tidsplan for arbejdet med opgaverne.
  3. Lav ALLE opgaverne. Alt der bliver bedt om skal laves…Skal du fx lave en invitation så skal den som minimum med på din PowerPoint, men også meget gerne printes ud!
  4. Brug hjemmesiden (og selvfølgelig også bloggen her...), hvis du mangler svar...
  5. Lav PowerPoint eller Prezi til alle opgaver (hvis nettet ikke virker og du ikke kan se din Prezi er det DIT problem – derfor anbefaler jeg PowerPoint). Skal du svare på 5 ting i opgaven - så lav 5 slides - ét til hvert emne.
  6. Sørg for at computer, PowerPoint m.m. virker når du skal ind til eksamen – så der ikke går tid med det.
  7. Husk at øve dine præsentationer igennem – Tag tid på dig selv/hinanden. Brug evt. pitcherific - den er god til at skabe overblik!
  8. Lav gerne stikordskort – du må ikke læse op af dine notater til eksamen (og husk at PowerPopint også kan indeholde noter)
  9. Forbered dig på hvilke spørgsmå du tror der bliver stillet - Vær taktisk (der spørges jo ind til det dupræsenterer)
  10. Husk at holde pauser imellem opgaveløsningen – og læs dem igennem flere gange. Vurder dine besvarelser i forhold til de stillede opgaver!
God fornøjelse - Og husk: Eksamen er en festdag!


9. juni 2016

Hjemmesideanalyser

Analyse af hjemmesider er en disciplin, der blander det man kender fra reklameanalyse, artikelanalyse og kommunikation. Derudover tilføjes viden fra IT om layout og interaktivitet.

Her er en model (in the making...) man kan holde sig til. Dilbert er kun med for at jeg selv kan huske modellen...Måske det også virker for jer!? Hvis du vil se modellen i en samlet fil så klik her: Hjemmesideanalyse








30. marts 2016

Billedsprog #1 Symboler & Metaforer

Nar vi læser litteratur støder vi ofte på nogle sære formuleringer....Træerne talte til ham...som umiddelbart lyder som noget sludder, hvilket naturligvis ikke er tilfældet.Det vi ser er såkaldt 'billedsprog'. Maleriske beskrivelser og leg med sproget med det formål at gøre en fortælling mere spændende, malerisk, nærværende, dyb osv...

Der findes mange forskellige måder at bruge billedsprog - her er en <8ikke udtømmende) liste:


  • Symboler
  • Metaforer
    • Besjæling
    • Tingsliggørelse
    • Personifikation
    • Sammenligning

Symboler

  

Symboler er en særlig type billedsprog. Symboler er kendetegnet ved, at de er konkrete genstande, som både har en konkret, ikke-symbolsk betydning, men også har en symbolsk betydning. 

Symboler kan således være svære at finde i en tekst, for man opdager dem ikke umiddelbart, men først senere i tekstanalysen kan man opfatte en konkret genstand eller et fænomen som et symbol. 

Et eksempel er ringen i bogen og filmen Ringenes Herre. Ringen er konkret en ring, som skal tilintetgøres i Mordor, og man kan opfatte ringen som konkret og kun konkret. Men ud over at være en konkret ring, så har den også en symbolsk betydning, idet den symboliserer det onde og magt. En ondskab, som mennesket er tiltrukket af, men som Frodo og Sam ikke lader sig anfægte af.

Symboler er altså genstande (typisk) eller personer, der har en konkret betydning, men de kan også tillægges en symbolsk overført betydning, en symbolsk betydning.

Symbolanalysen er derfor typisk temmelig fortolkende, da tekster ikke nødvendigvis eksplicit/direkte peger på, at en genstand eller person har en symbolsk betydning. Derfor er man nødt til at tolke. Og en sådan symbolanalytisk fortolkning kræver, at man har analyseret sin tekst grundigt inden, så symbolanalysen ligger i forlængelse af det, man allerede har analyseret sig frem til (i tilfældet med Ringenes Herre skal man have analyseret sig frem til kampen imellem det gode og det onde forud for symbolanalysen af ringen).



Metaforer

Metaforer kan være flere forskellige ting - i skemaet ser I forskellige eksempler. Under skemaet finder I eksempler på, hvordan billedsprog bevæger sig på hhv. et real -og billedplan.


Billede:
Personifikation
Besjæling
 Tingsliggørelse
 Sammenligning
Realplan:

Et abstrakt begreb
(fx lykken)
En død ting (fx havet)
Et levende væsen (eller en del heraf)

En metafor, hvor der optræder et ”som”, ”som om” eller ”ligner”.
Billedplan:

En person
(eller en persons egenskaber)
(fx smile)
Et levende væsen (med ”sjæl”) (eller et levende væsens egenskaber) (fx brøle)
En død ting
Eksempel:
Lykken smilte til hende
Havet brøler
Et hjerte af sten
Dine øjne skinner som små sole

Flere eksempler:
Besjæling
    Træets skeletfingre banker på vinduet
    realplan         billedplan

    Solens morgensmil oplyser den grønne eng
    realplan         billedplan

Personifikation
     Dødens skygge kaster mørke over mit liv
     realplan  billedplan        
     Han blev grebet af kærlighedens favntag
                                    realplan         billedplan